Saturday, 17 September 2016

Menanam Dahlia daripada Ubi (Tuber)

Dahlia "Mystery Day"
Bunga dahlia memang menawan hati. Sesiapa saja confirm akan tertawan kalau tengok kelopak-kelopak yang berlapis tersusun dan warna yang terang benderang. Saya pernah menanam dahlia sewaktu sekolah menengah. Dahlia tersebut mak beli daripada nursery berdekatan rumah. Amat mudah penjagaannya dan boleh dedahkan pada matahari lembut. Senang berbunga selepas diberi baja penggalak bunga.

Tapi pada suatu hari, dahlia saya layu dan seterusnya kering. Akibat sedih dan frust, kami buang sisa-sisa yang tinggal. Waktu tu saya tak tahu penjagaan dahlia, bahawa dahlia ni kadang-kadang akan mengering dan ada ada ubi dan boleh disimpan dan tanam semula. Bila dah membesar, dan banyak membaca, barulah saya tahu yang dahlia ni sebenarnya ada ubi, macam kentang dan keledek. Ianya dipanggil tuber dan boleh disimpan ketika dahlia ni berehat (dorman).

Tuber dahlia nampak macam keledek
Hati teringin nak menanam dahlia semula selepas tengok website Fyoria. (Tabiat saya sejak mula kenal internat, suka belek-belek website jualan tumbuhan dalam dan luar negara. Lepas tu mengeluh duit tak cukup. Atau mengeluh sebab overspent  beli pokok-pokok bunga. Tabiat saya ialah impulse buying kalau tak betul betul kawal nafsu). Kalau anda ke website Fyoria, anda akan faham kenapa saya amat tertarik nak menanam dahlia.

Setiap orang ada cara masing-masing. Ini adalah cara yang saya fikir sesuai dengan saya. 


Dahlia perlukan kawasan yang banyak cahaya matahari, sukakan tanah yang kaya nutrien dan lembab (tetapi bukan terlalu basah!). Basahkan tanah sebelum tanam tuber. Jangan siram selepas tanam ya. Untuk elakkan tuber dahlia terendam dan busuk, pilih tanah yang aliran airnya baik dan cepat kering. Cepat kering di sini maksudnya kalau anda siram pada waktu pagi, waktu petang tanah dah tak basah dan hampir kering. Esoknya boleh siram semula hanya jika perlu. Tak perlu siram kalau tanah dah basah. Personally, saya lebih rasa selamat kalau tanam dahlia dalam pasu sebab kita boleh pindahkan pasu ni ke mana-mana, terutamanya kalau musim hujan atau tanah terlalu basah. Dahlia tak suka hujan lebat sebab tuber boleh jadi buruk. Kalau anda rasa laman rumah anda sesuai, boleh cuba tanam terus ke tanah. Cuma saya takut apa akan jadi pada musim hujan yang non stop daripada pagi sampai ke petang.

Dari segi pembajaan, saya lebih selesa guna baja semburan untuk pokok-pokok bunga yang special sebab saya takut akan banyak kerja kalau baja ke tanah. Lagipun, dengan baja semburan, nutrien tu akan terus diterima oleh daun tumbuhan. ianya lebih cepat dan tak banyak kerja. Dapat kurangkan kesukaran nak tukar tanah kalau tersilap dos baja. Baja pilihan saya sekarang ialah Bactova. Ianya 100% organik dan ada banyak pilihan baja mengikut jenis tumbuhan yang kita tanam. Boleh rujuk gambar di bahagian kanan blog ni ya.

Dahlia kalau nampak gemuk dan berkilat daunnya, maknanya dia cukup makan. Tak lama lepas tu, akan nampak kudup-kudup kecil menandakan ialah akan berbunga! Memang seronok kalau dahlia-dahlia pilihan kita berbunga. Rasa macam penat lelah kita semuanya hilang dan terbalas. Like I always say, gardening is very very very rewarding.

Kalau anda berminat nak tanam dahlia, anda boleh lawat website Fyoria. Pemiliknya berasal daripada Malaysia dan jangan risau, anda boleh berusrusan dengannya dalam Bahasa melayu. Kalau nak direct link klik dahlia kat sini: Fyoria dahlias. 
Untuk Facebook Fyoria, klik sini: Facebook Fyoria
Banyak dah out of stock buat masa ni dan saya rasa sebab mereka dah nak masuk ke musim sejuk. Tapi anda tak perlu risau sebab Fyoria ada ejen jualan (rakan di Malaysia). Klik link Facebook ni: Fyoria Dahlia Malaysia.

Antara pilihan dahlia yang menarik minat saya! Selamat menanam dahlia!

Star Elite

Mystery Day

Bora Bora

Seattle



0 komen:

Post a Comment