Sunday, 21 December 2014

5 khasiat daun betik yang anda mungkin tak tahu.

Buah betik memang sedap. Saya boleh habiskan sebiji betik sambil tonton televisyen. Bukan saja sedap, ia kaya dengan vitamin A dan C.
Tapi, bagaimana pula dengan daunnya?
Generasi terdahulu makan saja pucuk betik dibuat ulam. Saya pernah mencuba pucuk betik celur, rasanya mak datuk, pahit sangat. Berkerut muka saya menahannya.
Sepahit-pahit pucuk betik, khasiatnya banyak. Ia telah digunakan secara tradisional untuk mengubat denggi dan malaria.

Di sini saya catatkan 5 khasiat daun betik yang anda mungkin tak tahu:

1. Penawar tradisional demam denggi.
Bacaan platlet darah pesakit denggi kurang daripada orang yang sihat. Ini akan membahayakan tubuh kerana platlet amat penting untuk pembekuan darah. Keberkesanan daun betik dalam membantu merawat denggi tak dapat disangkal. Penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Soobitha Subenthran bersama Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang telah mendapati jus daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah dalam tubuh seorang pesakit denggi.

2. Meredakan masalah pencernaan.
Daun betik mempunyai khasiat antibakteria. Ia boleh mengawal serangan bakteria yang menyebabkan masalah sakit perut. Daun betik mengandungi papain, enzin protease dan enzim amilase yang membantu mencerna protein, karbohidrat dan memperbaiki saluran pencernaan.

3. Meningkatkan sistem imun.
Daun betik kaya antioksida yang meningkatkan sistem kekebalan dan mampu mengurangkan risiko sakit jantung, strok dan kanser.

4.  Ubat jerawat
Daun betik tua yang kering boleh dijadikan skrub dan membantu menghilangkan jerawat pada wajah. Kisar daun bersama air dan sapu pada kulit yang berjerawat. Biarkan kering. Cuci hingga bersih.

5. Mengurangkan senggugut 
Jus betik boleh membantu mengurangkan simptom senggugut. Ambil 6-7 helai daun betik, rebus bersama 1 liter air selama 15 minit. Sejukkan dan tambah bersama apa apa jus buah-buahan yang anda suka.

Sekarang ni saya tengah merenung pokok betik belakang rumah, sambil berfikir samada nak cuba buat jus daun betik atau tak.
Hmmm... nampaknya saya ni penakut pahit. Mungkin lain kali lah.

(Sumber info daun betik daripada majalah i-SIHAT)

0 komen:

Post a Comment